Λαζαρίδης: Η δημιουργία του GFR F.C. είχε ιερό σκοπό - Λυπηθήκαμε για την ήττα στο κύπελλο

Το ποδόσφαιρο και γενικά ο αθλητισμός είναι… πολιτισμός! Και όταν δημιουργείται μια ομάδα, αυτομάτως  κάποια πρόσωπα για τους ιδιαίτερους αυτούς λόγους, έρχονται πιο κοντά. Αυτή η διαχρονική σχέση, έχει τη δική της εφαρμογή  και φυσικά τα δικά της δεδομένα στο πέρασμα του χρόνου.  Το GFR F.C. (Greek Forum of Refugees Football Club) ιδρύθηκε ακριβώς για να εκπληρώσει αυτό το σκοπό και παράλληλα να δώσει την ευκαιρία σε όλους όσοι αγαπούν το άθλημα της μπάλας, να το κάνουν με μεγάλη χαρά και μέσαστους κανόνες που θα ορίζονταν από τους ίδιους τους ανθρώπους του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων. Για τη δημιουργία της ομάδος, το σκοπό και το στόχο της μιλά σήμερα ο Χρήστος Λαζαρίδης Σύμβουλος Επικοινωνίας  του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων. Πιο συγκεκριμένα μεταξύ άλλων είπε τα εξής:

«Το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων είναι ένα σωματείο που αποτελείται από προσφυγικές και μεταναστευτικές κοινότητες, έχει έδρα την Αθήνα και ιδρύθηκε τυπικά το 2012. 

Η ποδοσφαιρική ομάδα, το GFR F.C. (Greek Forum of Refugees Football Club) είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο κοινωνικής ένταξης και συμπερίληψης. Αποτελείται από αιτούντες άσυλο, πρόσφυγες, μετανάστες πρώτης και δεύτερης γενιάς, αλλά και γηγενείς. Οι παίκτες της ομάδας είναι από διάφορες χώρες: Νιγηρία, Καμερούν, Κονγκό, Γουινέα, Ακτή Ελεφαντοστού, Σιέρα Λεόνε, Κένυα, Λιβερία, Γκαμπόν, Τανζανία, Γκάνα, Αφγανιστάν, Συρία, Ιράν, Ιράκ και φυσικά Ελλάδα. Η ομάδα αυτή δημιουργήθηκε πριν από 3,5 περίπου χρόνια στη βάση ενός ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus + φιλοδοξώντας να διευκολύνει την κοινωνική ένταξη του νεοεισερχόμενου πληθυσμού στην ελληνική κι ευρωπαϊκή κοινωνία. 

Τα τρία τελευταία χρόνια, η ομάδα τρέχει ελλείψει σταθερής χρηματοδότησης και βασιζόμενη αποκλειστικά σε δωρεές και στις πλάτες του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων. Μέσα από τις καθημερινές προκλήσεις και δυσκολίες, αυτή η ομάδα έχτισε ισχυρό χαρακτήρα και ταυτότητα νικητή. Συμμετέχοντας στο φιλόξενο πρωτάθλημα της Ένωσης από το Φεβρουάριο του 2018, έμαθε μέσα από τον ανταγωνισμό να κερδίζει το σεβασμό και την αναγνώριση».

Ενώ ερωτηθείς για την αγωνιστική εικόνα της ομάδος, αλλά και για τον τελικό του κυπέλλου – ήττα από τον Σκλαβενίτη είπε τα εξής:

«Για 2,5 χρόνια παρέμενε αήττητη, ενώ, μάλιστα, κατά την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο έχει καταφέρει, αν μη τι άλλο, θαυμαστά πράγματα: Βρίσκεται πρώτη στο βαθμολογικό πίνακα της κατηγορίας Elite II, με 8 νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια, ενώ στις 22 Δεκεμβρίου έφτασε μέχρι τον τελικό του Summer Cup 2021 έχοντας προηγουμένως, 6 νίκες σε ισάριθμους αγώνες. Παίζοντας απέναντι σε μία έμπειρη και στιβαρή ομάδα, αυτή του Σκλαβενίτη, η ομάδα του GFR F.C. ηττήθηκε με σκορ 3-2. 

Αυτό ήταν ένα γεγονός που στεναχώρησε, σχεδόν, πλήγωσε την ομάδα. Βλέπετε, οι άνθρωποι αυτοί έχουν μάθει να κερδίζουν την αναγνώριση της κοινωνίας μέσα από τις νίκες. Η νίκη, όμως, δεν είναι αυτοσκοπός. Οι ήττες είναι αυτές που τελικά χτίζουν τις πιο όμορφες πορείες. Κι η ιστορία αυτής της ομάδας λέει πως άνθρωποι με διαφορετικές καταγωγές, εθνοτικές ή φυλετικές, καταβολές κι ιστορίες, βρέθηκαν στην καρδιά της Αθήνας χτίζοντας από κοινού κάτι όμορφο κι ατόφιο: μία οικογένεια. Αυτή είναι η ομάδα του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων κι αυτό μπορεί να καταφέρει το ποδόσφαιρο. 

Το ποδόσφαιρο είναι μία ξεχωριστή γλώσσα με δικούς του κώδικες επικοινωνίας».