Αλέκος Κώστας ο "μαθουσάλας" του ελληνικού ποδοσφαίρου

Από εκείνους που πιστεύουν πως υπάρχει παράδεισος, αλλά είναι  το γήπεδο και το ποδόσφαιρο είναι και ο Αλέκος Κώστας. Είναι ο «μαθουσάλας» του ελληνικού ποδοσφαίρου αφου  σε ηλικία 77 ετών εξακολουθεί και παίζει ακόμη ποδόσφαιρο! Αλλά και δικός μας, αφού είναι μαζί με τον Γιάννη και Έκτωρα Ελευθερίου  εκείνοι που δημιούργησαν τον Απόλλωνα Καισαριανής.  Για την ομάδα  οι διακρίσεις είναι λίγες, αφού στόχος και σκοπός της δημιουργίας της  ήταν ένας. Να μαζευτούν όλοι οι φίλοι της εποχής εκείνης και να παίξουν μαζί ποδόσφαιρο κάτω από μια και μοναδική στέγη.  Ο ίδιος όμως  διαθέτει ένα κατεβατό από την πολύχρονη θητεία του στο ποδόσφαιρο τόσο ως ποδοσφαιριστής όσο και ως προπονητής!  Ως ποδοσφαιριστής έχει αγωνιστεί στο Κουκάκι, Ολυμπιακό Πειραιώς (Μπεμπηδες το 1957), και μετά τον συναντάμε στη μακρινή Αστραλία που μετανάστευσε στο 1968. Εκεί αγωνίστηκε στις εξής ομάδες: Δόξα Γιάραβι, Νέα Ελλάς, Μάλβεν Σίτι, Γκάρντεν Σίτι αλλά και σε άλλες ομάδες της Μελβούρνης χαμηλότερης κατηγορίας. Εχειδιατελέσει προπονητής στις εξής ομάδες: Μάλβερ Σίτι την οποία ανέβασε τη Β’ εθνική Αυστραλίας, Κλαρίντα, Νέα Ελλάς, Μάλβεν  Σίτι σε τμήματα Τζολύνιορ, Κ-10, Κ-13, Κ-14, Κλαρίντα  Τζούνιορ (Κ-10, Κ-13, Κ-16), ενώ αναδείχθηκε 5 φορές πρωταθλητής. Συνολικά ασχολείται με  το ποδόσφαιρο είτε σαν ποδοσφαιριστής είτε σαν προπονητής 60 ολόκληρα χρόνια.  Διδαγμένος και μυημένος σε όλα τα μυστικά της στρογγυλής θεάς,  στη φάση αυτή μπορεί και δίνει άνετα τις συμβουλές του προς όλους. Και καθήκον όλων είναι να τον ακουν.  Δεν έχει σηκώσει ποτέ την μύτη του σε τίποτε και σε κανέναν. Είναι από τους πιο αθόρυβους τύπους που μπορεί να συναντήσει κανείς στο γήπεδο, αλλά  αυτό δεν σημαίνει  πως περνά και απαρατήρητος. Μπορείς να τον ξεχωρίσεις ανάμεσα  από εκατοντάδες ποδοσφαιριστές.  Αν και  ηλικία του τον προδίδει όχι όμως και η καρδιά του. Έχει καρδιά  εφήβου κι αυτό δεν είναι υπερβολή.

-Μέχρι  πότε θα παίζεις ποδόσφαιρο;

- Είμαι ερωτευμένος με την μπάλα. Είμαι πολύ χαρούμενος που επέλεξα το ποδόσφαιρο ως το  άθλημα που θα γέμιζα τον ελεύθερο χρόνο μου. Δεν το έχω μετανιώσει μέχρι σήμερα. Στο ερώτημά σου, δεν μπορώ να απαντήσω, όταν έρθει η ώρα και σημάνει  «συναγερμός» και τα πόδια πλέον δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν σ’ αυτό που  θέλω να κάνω, τότε εκείνη τη στιγμή θα κρεμάσω τα  παπούτσια μου.  Πάντως προς το παρών αισθάνομαι ακμαίος  και δεν υπάρχει κάποιο θέμα.

- Υπάρχει κάποια συνταγή για να είσαι ακμαίος και να παίζεις μέχρι σ’ αυτή την ηλικία;

- Η καλή ζωή. Αυτό που λέγαμε και εξακολουθούμε να λέμε εμείς οι παλιοί στους νέους. Κάντε καλή ζωή και προσέξτε τα πάντα  εκτός γηπέδου. Παν μέτρον άριστο… Όποιος κατορθώσει να το εφαρμόσει στη ζωή του, τότε θα πετύχει πολλά πράγματα. Αν και στην εποχή μας έχουν αλλάξει πολλά.  Και βέβαια η καθημερινή άθληση με κάθε τρόπο.

- Τι γνώμη έχεις σήμερα για το ποδόσφαιρο;

- Έχουν αλλάξει πολλά. Δεν παίζεται το ποδόσφαιρο της εποχής μου.  Πλέον έχει γίνει επιστήμη και όλα είναι ελεγχόμενα με κομπιούτερ… Αυτό από τη μια μεριά  μπορεί να έχει ανεβάσει το επίπεδο γενικά, όμως έχει χαθεί αυτό  που ψάχνουν οι περισσότεροι και είναι  η ποιότητα. Δεν  παίζεται καλό ποδόσφαιρο , πάει περισσότερο στη δύναμη και αυτό κουράζει.

-Για το ανεξάρτητο τι  λες;

- Μπορώ να σου πω πως παίζεται καλύτερο ποδόσφαιρο και το ευχαριστιόμαστε όλοι. Υπάρχουν παιχνίδια που νομίζεις πως  βλέπεις αγώνα επίσημου ποδοσφαίρου με όλα τα χαρακτηριστικά του και όχι μόνον.  Αλλά παρακολουθείς θέαμα αλλα και γκολ. Πολλά γκολ…  σπάνια  θα λήξει αγώνας που δεν έχει σημειωθεί ούτε ένα γκολ!   Η ΄Ενωση έχει κατορθώσει και διατηρεί το καλύτερο πρωτάθλημα σε ανεξάρητο επίπεδο όλα αυτά τα χρόνια.

-Τι σε εντυπωσιάζει περισσότερο σαν διοργάνωση;

 

-Πολλά. Όμως σε εκείνο που θα σταθώ είναι  στο μεγάλο αριθμό των ομάδων που συμμετέχουν.  Αυτό το γεγονός  κάνει πιο ενδιαφέρον και προκλητικό το πρωτάθλημα,  αφού οι ομάδες σε κάθε αγώνα παρουσιάζονται βελτιωμένες και  θα έλεγα απρόβλεπτες.  Αυτό το απρόβλεπτο του καθέ αγώνα, σε κάνει απλά να θέλεις να προσπαθήσεις ακόμη περισσότερο για τη νίκη. Επίσης ο πρόεδρος της Ένωσης Γιώργος Πλουσής, που με το δικό του τρόπο έχει κατορθώσει όλα αυτά΄τα χρόνια να διατηρήσει το πρωτάθλημα σε υψηλά επίπεδα και παρά τα όποια προβλήματα να έχουν παρουσιαστεί μπροστά του να  τα έχει ξεπεράσει με την μοναδικότητα   που τον διακρίνει. Είναι ένα πρόσωπο  της απολύτου εμπιστοσύνης όλων μας και για αυτό το λόγο   στηρίζω τόσο εγώ όσο και όλοι  οι παίκτες  του Απόλλωνα. Μια άποψη που αξίζει όλοι να κρατήσουμε και μέσα από αυτά που κατέθεσε ο ιδρυτής και νυν υποστηρικτής των προσπαθειών του Απόλλωνα Καισαριανής Αλέκος Κώστας , να  γίνουμε ποδοσφαιρικά καλύτεροι.